torstai 20. joulukuuta 2012

Avaimet kädessä on helppo hymyillä


Eilen oltiin sovittu tapaaminen erääseen pienehköön ravintolaan vuokrasopimuksen allekirjoitusta varten. Hirveä myrskyilma (tosin tämän päivän säätä ihmetellessä eilinen puhuri oli kevyt tuulenvire). Piti laittaa hupullinen takki, jotta olisi edes vähän inhimillisemmän näköinen siellä ihmisten ilmoilla, eikä tukka sekaisin.

Aika lailla samoihin aikoihin heidän kanssaan oltiin paikalla. Ennen oltiin asioitu pelkästään vuokraisännän kanssa, nyt oli paikalla myös vuokraemäntä. Mentiin ravintolan ensimmäiseen nurkkaukseen, käteltiin ja istahdettiin. He istuivat yhteisellä suuremmalla tuolilla, me toinen toisella puolella ja toinen toisella puolella yhden hengen nahkatuoleilla. Höpöteltiin ensin niitä näitä ja kyseltiin kysymyksiä puolin ja toisin. Ravintolassa oli meteliä, oli ilmeisesti joulunajan juhlintaa menossa, enkä kaikkea yksinkertaisesti kuullut, mitä puhuttiin. En harmikseni voinut myöskään osallistua keskusteluun niin suuresti kuin olisin tahtonut, koska olisin joutunut huutamaan metelin yli. Ehkä vähän hassu paikkavalinta, mutta ei se silti epämiellyttävää ollut. Vuokraisäntä kysyi, kirjoitanko itse ne kaikki sähköpostit. Sanoin, että juu. Hän sanoi, että englantini on todella hyvää. Jiihaa! Juttelin enimmäkseen kuitenkin lähinnä istuvan vuokraemännän kanssa. Mm. kissan asiat käytiin tietysti läpi. Hän puhui skottimurretta, mutta ymmärsin sitä siinäkin metelissä eikä mikään mennyt ohi.

Jossain vaiheessa tultiin kysymään mitä meille saisi olla. Meille vettä, he joivat jotain muuta. Ja sitten kilistettiin, meille! Vuokrasopimuksen allekirjoittamista varten tarvittiin paikalle myös ulkopuolinen todistaja. Olikohan ravintolan omistaja, kun tuli siihen istumaan ja kirjoitti omat allekirjoituksensa samalla kun me kirjoitimme omamme. Useampi niitä tuli. Saksassa niihin oli jo tottunut. Autoa ostaessa allekirjoitettiin seitsemäntoista. Nyt ei tullut niin montaa, mutta useampi kuitenkin. Seuraavaksi paperit menee lakimiehelle, jolla ne hyväksytetään ja sitten kaikki on viimeistä asiaa myöten virallista.

Avaimet sain käteeni ja jatkettiin jutustelua. Käytiin läpi kaikenlaista, asuntoon liittyvää, meidän reissua ja Saksaa, Suomea tietysti myös. Ja tottakai jalkapalloa. Naurettiin paljon. Lupa tuli etukäteen myös mennä asunnolle esimerkiksi tavaraa viemään. Terveyskeskuksen sijainti, eläinlääkärin sijainti, jopa hiihtoreitit käytiin läpi. Noin tunti siinä meni ja sitten sanottiin heipat, toivotettiin hyvät pyhät, reissut (ovat lähdössä aurinkolomalle) ja syntymäpäivät (sellainenkin oli tulossa).

Tosi hyvä mieli jäi. Meillä oli kauppareissu vielä edessä - Tescossa tietty. Sen jälkeen tuli sellainen olo, että tahtoo höpötellä lisää! Siinä on jotain kivaa, että vuokraajat eivät ole vuokralaiselle tuntemattomia, vaan henkilökohtaisella tasolla lähestytään ja tutustutaan. On jollain tasolla turvallisempi olo.

Hassua tässä on ollut se, että asiat hoidetaan tosiaan niin virallisesti kaikkineen, että on ulkopuolista todistajaa, asianajajaa ja sellaista, mutta meidän henkilöllisyyksiä ei ole missään vaiheessa tarkastettu, suosituksia katsottu (vaikka ne pyydettiin ilmoituksessa). Ollaan vain vaihdettu sähköposteja ja nyt kahdesti juteltu kasvokkain. Ja ei muuta kuin avaimet kouraan. Pariskunnalle, joka sanoo olevansa Suomesta ja on asunut vuoden Saksassa ja ajaa autolla, mikä on saksalaisessa rekisterissä (vielä toistaiseksi). Ei meissä sitten vissiin ole mitään epäilyttävää millään tasolla. Mutta kyllä itse tarkistaisin meiltä edes henkilötiedot.

Lauantaina mennään ihmettelemään asuntoa etukäteen ja viedään vähän tavaraa sinne. Maanantaina sitten muuttopäivä. Hyvää joulua meille! Ihan justiinsa kohta meillä on koti Skotlannissa. <3

4 kommenttia:

 1. No niin, nyt voi sanoa: ONNEA UUTEEN KOTIIN :)

  VastaaPoista
 2. Onnea, onnea, ihanaaaaaa! <3 Sä oot musta niin ihana kapinallinen kun muutat jouluaattona, joka tosiaan joillekin on pyhäpyhäpäivä. UK:ssa jouluaatto tosiaan on, toisin kuin Suomessa, periaatteessa normi duunipäivä. toki moni pitää sen vapaana. Kaupat ovat kuitenkin auki about 6 p.m asti. Hieman aiemmin menevät kiinni kuin normisti, mutta melko pitkään auki ovensa kuitenkin pitävät. Joulupäivä on sitten pyhä.

  Itse olen lähdössä pariksi päiväksi synnyinkaupunkiini. Sekin pari päivää tekee jo tiukkaa. Olisin mielelläni kotona omissa oloissani. Pari viimeistä joulua meni parisuhdehelvetissä, ja nyt sais vihdoin tehdä mitä haluaisi. No, läheisten takia tämä pikkureissu. :)

  Ihanaa ja stressitöntä muuttoa teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitoosss! :) <3 Täällä tosiaan 24.pvä on suurinpiirtein normipäivä. Tescon aukioloajat loppuvuodelle on tiiviisti jo tiedossa. ;)

   Toivottavasti pystyt kuitenkin edes joulusapuskoista nauttimaan! ;) Ja kiitos! Kovin innoissamme jo maanantaita ootellaan!

   Poista