perjantai 14. maaliskuuta 2014

Oottaa, ei oota


Tässä on viime kesästä asti ollut aikaa miettiä, että mitä kaikkea siellä Suomessa odottaa ja mitä ei odota. Sain aika pitkään tehdä töitä joidenkin niiden asioiden kanssa, mitä en odota, kunnes päätin, että asenne ratkaisee tässäkin. Lisäksi sain varmistuksia, että pelkoni ovat osittain jopa turhia.

Nämä asiat ovat suureksi osaksi sellaisia, joita tietää kaipaavansa vasta kun niitä ei ole. Tai asioita, joita ei yksinkertaisesti edes näe, ellei ole lähtenyt niiden luota pois ja nähnyt millaista jossain muualla on. Itsellenihän suurin oivallus on ollut se, että en olekaan niin ihmisvihaaja kuin luulin olevani, näin rankemmanpuoleisesti sanottuna. En vain ole yleisellä tasolla tykännyt asuinseutuni (etelä) ihmisistä Suomessa. Skotlantiin muutossa olenkin ehkä kiitollisin siitä tiedosta, että jossain maailmassa on ihmisiä, joista pidän, ja voin viedä sen kaiken kokemukseni mukanani Suomeen. Seudulle, jossa ihmiset ovat pitkälti kuin täällä Skotlannissa, ei sellaisia, kuin (kärjistäen) etelämmässä Suomessa. Alla olevat listatkin ovat osittain kärjistettyjä, ja niistä on kenenkään turha vetää hernettä nenäänsä.

Asioita, joita odotan:

- No tietysti ne ihmiset (läheiset), jotka sinne aikoinaan jätin.

- Ruoan hinta ja valinnat. Täällä on ruoan hinta varmaan aika pitkälti samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta koska valinnanvaraa on todella niukasti, siitä joutuu yleensä maksamaan paljon enemmän. Esimerkiksi sitä rahkaa on se yksi merkki kaupassa ja jos se maksaa sen £0.90, eli noin 1.10e (vertaa Saksaan, jossa maksettiin muistaakseni 0.33e purkilta), niin sitten se maksaa sen. Jos tiettyjä ruoka-aineita aikoo käyttää niin niistä on vain pakko maksaa. Monissa muissakin ruoka-aineissa on valinnanvaraa niukasti, jos ollenkaan. Saati sitten, että kaikkea ei vain ole saatavilla, mitä Suomessa on jokaisen käsillä. Enkä puhu nyt karjalanpiirakoista, salmiakista tai ruisleivästä.

- Kävelytiet, pyörätiet. Täällä meidän seudulla ei ole ja kapeilla, mutkaisilla autoteillä meneminen millä tahansa muulla kuin autolla on riski. Siksi ilman autoa ei käytännössä pääse liikenteeseen. Paitsi peltojen keskelle.

- Tilavat asunnot. Minua ei ole luotu ahtaisiin oloihin, joissa täällä joutuu olemaan. Mistään ei pääse kulkemaan nätisti. Kissalla sama juttu. Hepulikohtaukset on päätyneet aika monta kertaa siihen, että käännös ei onnistukaan tarpeeksi ajoissa ja menee sivuliukua esim. ovenkarmia päin. Taitaa olla kissalla ja mulla saman verran mustelmia koko ajan..

- Lämpimät asunnot. Vaikka sitä lämpöä itsessään ei kaipaakaan (sillä kaikkeen tottuu), niin yleisesti vedoton asunto on kiva asia. Että ei olisi seinissä rakoja, joista näkee ulos. Täällä kun ei ole koneellista ilmanvaihtoa, niin on pitänyt rakentaa väljästi..

- No se koneellinen ilmanvaihto.

- Kardemummaa ja piparkakkumaustetta saa kaupoista, eikä niitä tarvitse Suomesta meille lähetellä.

- Ympäriinsä on helppo päästä. Selkeitä teitä, niitä kävely- ja pyöräilyteitä ja hyvät joukkoliikennemahdollisuudet.

- Asioiden hoitamisen helppoutta. Vaikka kaikenlaisia kiemuroita Suomessakin on, niin on ainakin sitten se suomen kieli, joka tottakai helpottaa vaikeiden asioiden hoitamista. Lisäksi netissä onnistuu suureksi osaksi asioiden hoitaminen, aikojen varaaminen, sopimusten irtisanominen jne.. Täällä kaikki toimii puhelinsoitolla. Saksassa muuten suurin osa hoidettiin aina kirjeellä.

- Osoitteenmuutos. Siis niinkin yksinkertainen asia, että on olemassa rekisteri, jota päivitetään sitä mukaan, kun ihminen muuttaa. Sitä ei ollut Saksassa, eikä sitä ole täällä. Joka ikiseen paikkaan pitää tajuta ilmoittaa uusi osoite ja satavarma voi olla, että vuodenkin päästä tajuat, että et muistanut vähintään kolmea paikkaa. Meille tulee jatkuvasti edellisten (siis useamman kuin vain yhden) asukkaiden postia. Joko meidän vastuulla on toimittaa ne oikeaan paikkaan (yksi on lähellä) tai sitten kirjoitetaan niihin wrong address ja kiikutetaan postilaatikkoon, takaisin lähettäjälle, joka ei saa koskaan tietää missä kyseinen henkilö nykyään asuu.

- Talvi. Rakastan kunnon pakkasia, rakastan lunta. Rakastan talvea.


- Valoisat ja lämpimät kesäyöt. Täällä on pilkkopimeät yöt. Saksassakin oli. Valoisissa ja lämpöisissä öissä on taikaa.

- Selkeät vuodenajat. Tykkään kaikista vuodenajoista, etenkin silloin, kun ne ovat selkeitä. Täällä mennyt talvi tuntui pitkälle syksylle, jonka jälkeen tuli kevät.

- Biojäte. Täällä ei ole olemassa biojätettä. Vain, jos itse omakustanteisesti hankit pihallesi kompostin. Raastaa joka kerta heittää ruoantähteitä, kokkausjätettä ja banaaninkuoria normaaliin roskikseen.

- Marjat ja sienet, joita on metsät pullollaan. Täältä tullaan!

- Hanat. Siis mikä keksintö on se, että pitkälti kaikkialla täytyy olla kylmä- ja kuumavipu erikseen? Se, että sieltä saa sopivan sekoituksen on työn ja tuskan takana, eikä se ole koskaan tasaisesti sopivaa, vaan se vaihtelee. Lisäksi mm. julkisten tilojen vessoissa on monesti kylmä- ja kuumahana toinen toisessa ja toinen toisessa päässä lavuaaria. Ja toisesta tulee jäätävää vettä, toisesta tulikuumaa. Niitä ei voi sekoittaa. Siinä peset käsiäsi huitomalla vimmatusti puolelta toiselle, jotta et jäädytä/polta niitä.

- Pitkospuut ja suon tuoksu. Kyllä vaan.

- Katuvalot. Näkee liikkua jopa pimeään aikaan. Täällä on aika harvinaista, että katuvaloja on teiden varsilla. Ainoastaan ihan keskustan alueella, mutta ei esim. edes autoteiden varsilla. Kapeiden, kiemurtelevien autoteiden varsilla.

- Astioiden kuivauskaappi! Ehkä ihanin suomalainen keksintö ikinä. Saa tiskipöydältä pois tuon kuivaustelineen ja samalla lisää tilaa.

- Luonto. Metsien runsaus, järvien paljous. Se, että metsään pääsee kävelemään milloin vain ja että veden äärelle löytää tiensä helposti. Tulevassa kodissa metsä alkaa takapihalta ja matkaa lähimmälle järvelle on kilometri.

- Se tuleva koti. Ne kaksi kerrosta ja se takka. Se rauhallinen seutu, se päättyvä tie. Ne mukavat naapurit.


Asioita, joita en odota:

Ihmiset. Karkeasti ja yleistäen. Tiedän, että savolaiset on aivan jotain muuta kuin etelän ihmiset ja onneksi tiedän tämän. Sillä tämä on se asia, jonka suhteen olen joutunut tekemään eniten töitä, etten anna sen harmittaa. Uskon, että Savossa ollaan yleisesti ottaen leppoisia ja mukavia.

Asiat, joista en ihmisissä piittaa ja jotka suomalaisissa tulee yleisellä tasolla selvästi ilmi, on mm. seuraavat: rasismi ja kaiken tuntemattoman ja oudon vastustaminen, ahdasmielisyys, murjottaminen ja marttyyriksi heittäytyminen ('koska asia on aina ollut näin, ei sitä voi muuttaa, pitää kärsiä yhyy'), valittaminen asioista joille ei voi mitään (mm. sää), sekä valittaminen asioista joille voisi jotain, mutta ei silti tehdä mitään (mm. työpaikka), kateus, ei osata iloita toisen puolesta, toisen onnea poljetaan maahan ja haetaan itselleen sitä kautta parempi olo, ei auteta, vaan kaikkien on pärjättävä itse (koska ollaan suomalaisia ja suomalaisilla on sisua!), persut ja muut vastaavat, öh, no, ihmiset.. Se perinteinen alkoholikulttuuri. Ei katsota silmiin eikä hymyillä, eikä herranjestas kosketa vahingossakaan. Muutoksia parempaan ei saada aikaiseksi, koska lähtökohtaisesti ajatellaan, että NÄIN ON AINA OLLUT JA NÄIN TULEE AINA OLEMAAN! Kaikki typerät sanonnat, että kel onni on, se onnen kätkeköön ja vastaavat, missä ei ole mitään järkeä ja mitä ei kenenkään pitäisi noudattaa. Ja tietysti sekin, että tällaisista kirjoituksista suututaan, koska ei osata lukea, mistä oikeasti kirjoitetaan. Näitä näkee harva se päivä.

Nämä nyt ainakin tuli mieleen. Olipas siinä paljon. Ei ihmekään, että on saanut tehdä töitä sen eteen, ettei anna näiden vastustella.

Ja muutama pienempi, ellei jopa pikkuruinen, juttu:

- Cheekit, Petri Nygårdit, VilleGallet, Skandaalit ja muut vastaavat suomalaisen musiikin kermat. On vaan ollut ihanaa, että on saanut olla kaksi ja puoli vuotta erossa näistä kaikista, eikä ole tarvinnut ainoatakaan biisiä kuunnella. :')

- Putoukset ja BB:t, ynnä muut vastaavat.

- Jääkiekko. Voisin kirjoittaa asiasta vaikka kuinka pitkästi, mutta jätetään tähän.

- Kaupat on kiinni yhden arkipäivän ja ihmiset sekoavat kuin olisi maailmanloppu tulossa.

Lisäksi täällä oli Päde a.k.a Moottoripuuma kirjoitellut aika osuvia juttuja, joita tosiaan näin ulkomailta käsin on helppo nähdä. P.s. Jostain syystä olen lopettanut iltapäivälehtien lukemisen kokonaan jo ajat sitten..


Täältä jään kaipaamaan:

Ihania skotlantilaisia, toisen huomioon ottamista, aitoa välittämistä ja auttamista.

- Sitä, että ruoan saa normiruokakaupasta tilattua erittäin helposti tarvittaessa kotiinkin.

- Monsoona, eli meidän paikallinen terveellinen intialainen ravintola. En usko, että mistään tulee löytymään vastaavaa.

- Englannin kieli. Minusta on ihana puhua englantia, osaan sitä hyvin ja pärjään sillä mainiosti. Sen puhumista tulee ikävä.

- Emmerdale. Kaksi vuotta taas tapahtumissa taaksepäin ei kuulosta houkuttelevalta. Toiveissa on, että netin kautta saisi jatkossakin nähtyä jaksot UK:n tahtiin.

- Kaikki paketit tuodaan ovelle, ei koskaan automaattisesti postiin. Jos et ole vastaanottamassa, ne menevät joko postiin, naapuriin, tai jonnekin pihalle piiloon. Lapussa sitten aina lukee, mistä sen löytää. Yleensä toimittavat naapurille, josta se on helppo noutaa. Alkuaikoina olin tosin pienoisessa shokissa, kun ulko-oveni oli lukitsematta (avain on myös sisäpuolella ja sen kanssa saa välillä temppuilla, joten olin sen jättänyt lukitsematta pakettia odotellessa) ja paketti tuotiin välieteiseen asti soittamatta ovikelloa. Ovi vaan auki ja siihen! Tämä tapahtui parikin kertaa. En usko, että on kuitenkaan normaali käytäntö..

- Tarkat sääennustukset. Jos edellisenä päivänä lukee, että seuraavana päivänä alkaa sataa vettä kello kolme, niin se alkaa sataa vettä kello kolme. Vaikka sitä ennen olisi kuinka pilvistä ja uhkaavan näköistä, se ei sada ennen kuin kello on kolme.

- Ruokakaupassa ei soi musiikki, ellei ole jokin erityinen päivä. Se on yllättävän rentouttavaa. Itse olen meluherkkä ja paineen alla kaikki meteli on liikaa. Jos ei meinaa löytää sitä mitä pitää löytää ja lapset huutaa ja musiikkikin vielä soi, ei sitä vaan kestä.

En jää kaipaamaan:

- Täälläkin osataan valittaa. Ja aivan hirveästi valitetaankin, ainakin netissä. Hyvänä esimerkkinä on Emmerdale ja tuon seuraaminen Facebookissa. Joka päivä postaavat jonkun kuvan jaksosta ja joka ikinen kerta siihen tulee hirveät määrät valituksia, että tylsää! Keksikää parempia juonenkäänteitä! Tätä on jatkunut jo aiiiivan liian kauan! Koittakaa jo päästä eteenpäin! Miksei ikinä voi mennä niin kuin minä haluan?! Käsikirjoittajat on ihan p*skoja! Keksikää jotain uutta! Miksi aina pitää tehdä niin tai sitten näin? Eroon näistä hahmoista, en voi sietää niitä! Kirjoittakaa ne pois!! Mites nää mun tarpeeni hei?! Sama se on vaikka UK:n uutisiin. Kaikki on yleensä aina p*rseestä ja koskaan ei välitetä heidän tarpeistaan. Tätä valittamista ei tosin näe missään muualla kuin netissä.

Mutta säästä ei valiteta koskaan. Huolimatta siitä, että täällä siihen saattaisi olla jopa syytä, koska ollaanhan Skotlannissa. Saatetaan todeta, että onpa kurja sää, mutta siitä ei valiteta. Ja sitten kun aurinko paistaa, tai on muuten kiva sää, niin se todetaan vastaantulijoille sanoin eikö olekin aivan ihana ilma tänään? Olen miettinyt, että tulenko oikeasti ikävöimään Skotlantia ollenkaan. Tiesin, tottakai, että tulen ikävöimään Suomea ja tiesin, että tulen ikävöimään Saksaa sitäkin enemmän. Mutta en tiedä, että tulen ikävöimään Skotlantia. Edellisestä kahdesta maasta lähtiessä olen vollottanut (Suomesta lähdön tarina täällä ja Saksasta lähtö täällä). Ei tunnu siltä, että nyt lähtiessä itkettäisi. Ja jos itkettää, niin jännityksestä tulevaa kohtaan, ei surua siitä, että täältä joutuu lähtemään. Vaikka ei täällä tosiaan mitään vikaa olekaan.

Huolimatta asioista, joita ei Suomessa odota (joista vain pitkälti tuo ihmisasia on konkreettinen sellainen), niin ehdottomasti vaakakupissa painaa enemmän ne lukuisat asiat, joita siellä odottaa. Lisäksi, koska kyseessä on tuo Savon seutu, odotan jopa vähän niitä ihmisiäkin.

10 kommenttia:

 1. Hyvin perusteltuja juttuja mielestäni. En vetänyt hernettä nessukkaan, etenkään lätkän kohdalla. Muhahaa. :D

  Tuo ruoan HINTA kuitenkin....Ei itse ruoka, sillä uskon, että Suomessa ruoka on laadukkaampaa (puhutaan perusruokakaupoista kuten Suomen Cittari ja UK:n Sainsburys), mutta hei, ruokavero on valitettavasti todella purrut ainakin meikäläisen kukkaroon. Kaikialla muualla paitsi Lidlissä asioiminen suorastaan sattuu lompsan lisäksi sydämeen. UK:n hinnat tietäen voin sanoa, että Suomessa ruoka on selvästi tyyriimpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, ihanaa, että lätkä ei oo ihan jokaisen juttu. Muhahaa indeed. :D

   Meillä maksetaan tällä hetkellä enemmän ruokakaupoissa kuin Suomessa ennen poismuuttoa. Nyt veron nousun myötä voisi jopa tasoittua samaan. Paitsi että olen edelleen sitä mieltä, että valinnan runsaudella saa ajettua sitä hintaa alas. Mä olen kova vertailemaan hintoja ja ostamaan edullisinta. Sekä itselleni liian kalliit julistaen jätän suosiolla kauppaan, että EN TARTTE NÄITÄ ENÄÄ OLLENKAAN IKINÄ! :'D Ja hei, Lidl on tosiaan olemassa. ;)

   Mutta sittenhän sen näkee ja pääsee tekemään vertailuja, kun Suomen kauppoihin pääsee. Mutta valintoja Suomessa on tosiaan runsaasti niissä, mitä me käytetään, ja niiden sisällä on ihan satavarmasti halvempia hintoja kuin mitä täällä vastaavissa on. Ne on jo tarkistettu! :')

   Poista
 2. Olipa mukava kirjoitus ja siitä näkee, et olet todellakin miettinyt noita juttuja. Noista jutuista mitä odotat niin Talvi ja selkeät vuodenajat ei kyllä tänä vuonna tulleet. En muista et ois ikinä tämmöstä ollut. Jäällä on kyllä hyvä luistella, kun ei ole yhtään lunta, mut muuten on ollut synkää ja märkää ja harmaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se talvettomuus johtui nyt siellä vaan siitä, että me ei oltu vielä siellä.. :D Mutta pakkasta ainakin oli! Mä tiedän, seurasin koko talven. ;) Toivotaan, että ensi talvena tulee luntakin sen pakkasen kaveriksi, niin saa valoa sinne ja pääsee riehumaan lumihankeen!
   Oletusarvoisesti Suomessa on kuitenkin selkeät neljä vuodenaikaa. Täällä kun ei pakkaset ja lumet kuulu ollenkaan siihen normaaliin talveen ja jos silleen tapahtuu, niin se on yhtä epänormaalia kuin lumettomuus siellä.

   Poista
 3. Kääk! Kommentoinkin äskön tohon sun vanhempaan postaukseen. Pakko vielä kommentoida tähän, että allekirjoitan käsi sydämellä jokaisen noista sun suomi + ja - pointeista, paitsi sen että miä kyllä tykkään kattoo putousta, heh ;)
  Mulla on just ja aivan samat fiilikset hanoista pakkaseen. Ihankuin itse oisin kirjoittanut tuon listan.

  -M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk! Ja Putouskin vielä, toinen kääk! :D No ei, kukin tavallaan. Mä oon liikaa tämmönen vastarannan hiihtäjä kattoakseni Putousta.
   Se voi olla, että monella ulkomailla asuvilla oisi samanlainen lista. Ei niitä asioita vaan tiedä ennen kuin on maasta poistunut ja nähnyt toisenlaista elämää. Ja mistäpä sitä voisikaan tietää jos ei ole mitään mihin verrata. :)

   Poista
 4. Hei! Mielenkiintoisia juttuja :) toivottavasti jatkat bloggailua vielä Suomessakin :) ois kiva lukea minkälainen " kulttuurishokki" on palata Suomeen parin vuoden jälkeen tai miltä tuntuu ku pääsee monipuolisten raejuustovalikoimien äärelle ;)

  Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei Elina!
   Kyllä jatkan tämän blogin parissa juurikin noista aiheista, tulossa on rehellisiä ajatuksia siitä Suomeen muutosta. Kulttuurishokkia odotan ihan oikeasti tapahtuvaksi ja varmaan semmonen tuleekin. Tänne sitten kirjoittelen aivan ehdottomasti! Raejuustovalikoimista saattanee tulla enemmän tuonne toisen blogin puolelle.. :D

   Poista
 5. Cheekit, JVGt ja Putoukset ymmärrän, mut lätkä? WUT? =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kato ei iskenyt silloin kakarana eikä oo kertaakaan iskenyt sen jälkeenkään. :D

   Poista