perjantai 7. maaliskuuta 2014

Koska meillä on jalat, ei juuria


Viime kesänä otin tatuoinnin käsivarteeni. Siihen tuli varsin hieno majakka. Majakka symboloi turvaa, valaisee tietä, näyttää suuntaa ja ohjaa kotiin. Tuo majakkatatuointi on se kaikista tärkein. Otin sen siihen nimenomaan ohjaamaan minua kotiin. Sitä en vielä tiennyt, että missä se koti olisi. Mutta jo sen sanan sanominen ääneen toi kyyneleet silmiin, niin kovin sinne tahtoi löytää, oli se sitten missä hyvänsä. Tatuointia ottaessa olin itkeä vähän väliä, miettiessäni sen merkitystä itselleni. Mitään selkeitä suunnitelmia meillä ei tulevaisuuden suhteen ollut, lähinnä vain jossain kaukaisessa, todella kaukaisessa, tulevaisuudessa häämöttävä epämääräinen ajatus siitä, mihin saatettaisiin seuraavaksi mennä. Joskus sitten.

Mutta kävikin jotain ihan muuta. Pari viikkoa tatuoinnin ottamisen jälkeen eteen heitettiinkin aivan toisenlainen tilaisuus. Kapinoin vastaan kaksi päivää, kunnes huomasin vollottavani halusta lähteä vaikka heti. Naiset..

Elämään tuli yhtäkkiä kasoittain uusia unelmia.

Mitä enemmän sitä ajatteli, sitä palavammin tahtoi lähteä, sitä enenevässä määrin se tuntui oikealta. Enkä voinut olla ajattelematta sitä, että tuo majakka ohjaa minua kotiin. Sen tatuoinnin ottaminen tuohon aikaan olisi voinut olla sattumaa, jos uskoisin sattumiin. Mutta kun niitä ei ole. On vain tapahtumia, joilla on tarkoitus.


Kun muutettiin Saksasta Skotlantiin, menettivät maat välittömästi merkityksensä. Sitä näki maailman aivan eri tavalla kuin ennen. Maailmasta tuli rajaton. Vain yksi iso alue täynnä kaupunkeja, joista jokainen toimittaa tietynlaista tehtävää ihmisen tavoitteiden ja toiveiden toteuttamisessa. On siirryttävä sinne, jossa on mahdollista toteuttaa niitä asioita ja unelmia, joita tahtoo toteuttaa. Saksasta muutettiin tänne siksi, jotta saisimme yhteisen kielen, se oli tavoitteena ja tarkoituksena. Toive täytetty. Suomikin oli meillä yksi vaihtoehdoista, sillä siellä luonnollisesti tämä kieliasia täyttyisi. Maalla itsellään ei juuri ollut merkitystä, kunhan se vastasi sen hetkisiä tavoitteita. Ja tämä pysyy edelleen samana; maalla ei ole merkitystä.

Paitsi Saksa. Saksa on ja tulee olemaan kaikessa aina ja ikuisesti poikkeus. Se ei muutu ikinä, eikä myöskään sinne tuntemani ikävän määrä.

Täällä en tunne asuvani Skotlannissa. Tunnen asuvani tässä maailmassa, tässä tietyssä kaupungissa. Tämä nyt vain sattuu olemaan Skotlannissa. Aivan yhtälailla tämä voisi olla missä vain. Tämä on toisaalta erittäin vapauttava tapa ajatella tätä maailmaa, toisaalta taas se vie, ainakin tältä Skotlannilta, pois sen erityisyyden. En koe asuvani ulkomailla. Ei siinä toisaalta ole mitään pahaa, mutta ei taatusti mitään ihmeellistä tai kovin hienoakaan.

Jo tuolloin viime kesänä, ne pari viikkoa tatuoinnin ottamisen jälkeen, lyötiin lukkoon uudet suunnitelmat. Meidän matka tulee jatkumaan tänä keväänä.


Tasan kahdeksan viikon kuluttua meillä on edessä ensimmäinen yö Suomessa, omassa kotona, joka jo siellä meitä odottaa. Ei meidän entisillä kotiseuduilla, vaan aivan uusilla kulmilla. Suuntaamme Pohjois-Savon järvimaisemiin.

Tämä ei tunnu siltä, että palaisimme Suomeen. Palaaminen kuulostaa taaksepäin menemiseltä. Me menemme eteenpäin. Suomi on ihan samanlainen seuraava asuinpaikka kuin Skotlantikin oli tänne muuttaessa. Sillä erolla, että tulemme Suomeen jäämään pidemmäksi aikaa. Suunnitelmat sitovat meidät sinne useaksi vuodeksi. En silti usko, että Suomesta tulee tälläkään kertaa se lopullinen asuinmaa. Mutta ne suunnitelmat on niitä jossain kaukaisessa tulevaisuudessa häämöttäviä, joskin konkreettisempia kuitenkin, kuin edelliset joskus sitten -suunnitelmat.

Katsos kun se sydän jäi sinne Alpeille.

Tuleva muutto jännittää ihan hirveästi. Nyt tuntuu, että muuttaa aivan vieraaseen maahan, vieraiden ihmisten keskelle. Ensimmäistä kertaa jännittää, että mitä jos ei sopeudukaan? Suomesta on tullut niin vieras. Olen kuitenkin onnellinen, että siellä odottaa niin paljon asioita, joita on ikävöinyt. Ehkä se pehmentää iskua. Innostus ja positiiviset tunteet on ne pääasialliset tuntemukset, jännitys vain sävyttää niitä. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Koko ajan kuitenkin.

Se mikä on varmaa on se, että Suomeen täältä saapuu aivan eri ihminen, joka sieltä maailmalle lähti.

Tämä blogi tulee seuraamaan tätäkin matkaa. Ja tästähän muuten riittää kirjoitettavaa!

28 kommenttia:

 1. OMFG!!! Treffit!! Kylään!!! Tungen!!! Heti!! :D ristus! Otan pikakahvii mukaan, saat keittää mulle vettä, ku teil ei sitä kahvinkeitintä ole :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahaha! :DD Joo moiset kutsut on jo alkaneet, kun en vielä oo saanut aikaiseksi sitä postausta, missä lukee, että älkää pliis kutsuko itteänne kylään tai mua teille, ettei mun tartte kieltäytyä! :DD Ei musta vaan saa sosiaalista ihmistä sitten millään. It is me, it's not you.

   Poista
  2. Hahah mä itse asiassa arvasin tuon, niin pilke silmäkulmassa ja tahallisen innokkaasti kirjoitettu ;)

   Poista
  3. Ja btw, on meillä kahvinkeitin! Semmonen hieno pavuista jauhava vekotin. Mokkamasteri vaan koki kuoleman. :')

   Poista
 2. Tervetuloa Suomeen! Toivottavasti teet heti toisen blogin puolelle ruokapostauksen Suomesta saatavista raaka-aineista ;D Ei vaan, mut varmasti tulee oleen hieman erilaista ruokaostella Suomessa ulkomailla shoppailun jälkeen :) Sähän voit sit alkaa työkses vaik livekonsultoimaan blogissas käsittelemiäs asioita ;) vähä niin ku pt ja ravintoterapeutti oisit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ihan varmasti tulee kaikenlaisia postauksia tuonne toisaalle, että mitä kaupasta oikein saa ja mitä ei! :') Ainakin rahkaa saa satavarmasti, ja valinnanvaraakin riittää. :D Muhaha, mä taidan jättää nuo livekonsultoinnit toisille kuitenkin. :D

   Poista
 3. Rahkaa saa montaa sorttia :D On muuten huimia eroja koostumuksissa ja mauissa (ihan siis maustamattomissakin) ja hinnoissakin. Ja AitoKauraakin voit sit kokeilla jos mieli tekee, et sopiiko se vatsalle vai ei :) Voithan sä alkaa sit pitämään nettivalmennusta, semmostahan annetaan jo monella saralla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä odotan niin innolla sitä, että saan ostaa joka sorttia rahkaa ja valita ittellensä niistä sen mieluisimman. :D AitoKaura kuulostaa kovasti kauralta :') ja kaura ei valitettavasti sovi mun vatsalle. Ja ne nettivalmennuksetkin jätän niille, jotka jostain jotain tietää. :D Kyllä mulla on ihan muut suunnitelmat! :)

   Poista
  2. Muistelen hämärästi et meil oli joskus tuosta AitoKaurasta puhetta, et ku se on puhtaasti pelkkää kauraa. Eroaa siis normikaurapuurosta, jossa on joukossa aina vähän jäämiä muistakin viljoista. AitoKaura siis saattaa sopia joillekin keliaakikoillekin gluteenittomana. Mut jos sulle ei kaura ees puhtaana käy nii ei sitte mitään :) Tyydyt sitte vaa rahkoihin ;) Noh elä sitte ala valmentajaks :D Vaik monesti just ne valmentaa jotka ei ite osaa ;) Hyvä kuitenkin et suunnitelmia :)

   Poista
  3. Hmmm, voi ollakin! Mä en vaan usko, että kyseessä on välttämättä ne muut viljat, enkä ole koskaan uskonut, että kyseessä olisi gluteeni. Mutta mistäs näitä tietää ennen kun testaa! Ehkä mä joskus kokeilen. :) Ja ihan varmasti Suomessa tulee testailtua yhtä sun toista, kun siellä sitä valinnanvaraa on.
   Joo ne opettaa jotka ei osaa. Mä osaan tai en osaa, mutta opettaa en tahdo. :D

   Poista
 4. Wooot ! :D Multa on mennyt ihan ohi tämmöinen. Mahtavaa!

  VastaaPoista
 5. No täähän nyt oli varsinainen pommi! :D Tervetuloa Suomeen! Mä koko ajan luulin et sun ylläri mihin viittailit tässä vähän väliä olis tyyliin joku työpaikka siellä Skotlannissa. Tai muutto johonki toiseen maahan - siis toiseen ku Suomi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei mikään negatiivinen pommi kuitenkaan! :D Joo oisihan sitä jonnekin toisaalle jossain kohtaa lähdetty, mutta kun uusimmat suunnitelmat on semmoisia, että vaatii muuttoa Suomeen. Ja intoa puhkuen sinne sitten vaan, uutta elämää tulille ja uudet kuviot kehiin! ;) Ja kiitos!

   Poista
 6. Ääk, Savon ruokakaupat ei taida olla vegaanin paratiisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan ikävää vegaaneille. Ehkä sitten ollaan onnekkaita, kun meidän taloudessa ei vegaaneita asusta. :)
   Alkoi kyllä kiinnostaa, että millainen on vegaanin paratiisi ja millainen ei, ja ilmeisesti jossain päin Suomea on vegaaneille varsin paratiisimaiset ruokakaupat?

   Poista
  2. En itse löydä millään sopivaa syötävää Suomen ässämarketeista ym. Vihannekset ja erityisesti hedelmät varsinkin talvella raakoja ja mauttomia. Sesongin mukaista tarjontaa, luomua ja lähiruokaa hankala löytää. Mutta joo, rahkahylly on ilopilkku.

   Poista
  3. Lisäyksenä vielä, että olen asunut Englannissa, Saksassa ja nyt Italiassa. Suomen valikoimat minun makuuni huonoimmat. Mutta Savo sinänsä on huima paikka, koko sukuni sieltä kotoisin😊

   Poista
  4. Tämä onkin mielenkiintoista muuten meille, kun ennen Suomesta muuttoa en osannut kokkailla, eikä olisi esim. tullut mieleenkään ostaa mitään muuta tuoreosastolta kuin omenoita. Joten pian vasta päästään vertaamaan kunnolla! Itse en ole mitenkään erityisesti luomun tai lähiruoan perään, vaikka toki niitä suosinkin jos tarjontaa on. Jos ei ole niin se ei haittaa. Kunhan jotain saan syödäkseni. :')

   Poista
  5. Joo, mielenkiintoista kuulla sinun kokemuksistasi suomalaisten ruokakauppojen osalta

   Poista
 7. Heippa! Oon lukenu lähinnä sitä sun toista blogia jo pitkän aikaa sillä tavalla satunnaisesti. Nyt kun tulin pitkästä aikaa vierailulle niin ajauduin sitten tänne blogiin tutkimaan teidän tulevaisuuden suunnitelmia. Ja voi jehna, SUOMEEN ja POHJOIS-SAVOON!! Huisia ja eikun tervetuloa!!! ;) Itse asustelen tällä hetkellä Kuopiossa, koko ikäni olen Savossa pyörinyt. Varmasti tulee olemaan outoa palata Suomeen, tsemppiä uusiin koitoksiin teille molemmille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa hei Ida! Voi jehna juu, Pohjois-Savoon! :')) Kiitos paljon! Onneksi ollaan sopeutuvaista sakkia kaikki kolme, niin kyllä me tästäkin selvitään. Se vaan jännittää etukäteen hirveästi! Kissa tosin ottaa tilanteen tällä hetkellä kyllä aika rennosti.. :D

   Poista
 8. Ohhoh. Aikamoinen muutos. Jotenkin hullua jos suuhun kohta törmää täällä Savossa. Ihan kuin julkkis! Jotenkin arvaan mihin kaupunkiin suunnilleen asetutte. Welcome!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pöh, ihan samanlainen oon kun vaikka naapurissa asuva Erkkikin. :D Kiitos!

   Poista