tiistai 1. tammikuuta 2013

Viikko omassa kotona


Internet yhdistyi ennakoituna päivänä. Tänään odotettiin pakettia saapuvaksi. Olin yksin kotona. Huomasin ikkunasta, että Royal Mail -auto pyörii alueella, joten avasin valmiiksi lukon etuovesta, minkä saa siis avaimella aina pyörittää auki. Palasin takaisin asunnon puolelle odottamaan ovikellon soittoa. Ikkunasta näin, että poika kiikuttaa pakettia ovea kohti ja odotin, että kohta soi kello. Ei soinut. Sen sijaan ovi aukesi ja hetken päästä meni kiinni. Olin aivan suu auki sisällä. Oikeasti?! Kyllä. Postipoika oli avannut oven, laittanut paketin sisälle ja laittoi oven kiinni. No, ei kai siinä mitään. Aika kätevää.

Kaikkea muutakin tähän viikkoon on mahtunut.

Muutto tapahtui siis maanantaina. Aamulla oltiin ajoissa paikalla muuttomiehiä vastaanottamassa, joiden aavisteltiin tulevan ajoissa, niin kuin aina tuppaavat olemaan. Olivat tälläkin kertaa, 45 minuuttia etuajassa. Tämä sopi meille. Sitten alkoi tavaroiden kantaminen. Seistiin poissa tieltä, osoiteltiin mikä menee minnekin, juteltiin ohimennen. Suosituimmaksi huoneeksi muodustui storage room, varastohuone. Eli siis vierashuone. Ei ole nyt. Vai tuutko yökylään?
Lukutuoli, ruokapöytä, penkki, kaksi tuolia, työpöytä, nojatuoli, pesukone, kesärenkaat, kaksi purettua vaatekaappia, tv-taso, laatikoita ja muuta sälää. Just nyt ei taida sinne mahtua.

Tavarat oli asunnossa vajaassa kahdessa tunnissa. Sitten lomamökille viimeisen kerran, kissa mukaan ja takaisin. Heti, kun oli Harvey-koirallekin sanottu heipat.
Maanantai ja tiistai meni laatikoita purkaessa. Nuo päivät myös otettiin vastaan joulukortteja ja tervetuloa toivottavia kortteja naapureilta, joita tipahteli useita postiluukusta. Kissallekin ilmestyi herkkupussukka. Vuokranantajilta oli myös kortti odottamassa, onnea uuteen kotiin toivottivat. Aika sympaattista ja näin suomalaiselle ennenkuulumatonta.

Meillä oli aika kylmä ensimmäisinä päivinä. Lämmitysöljypänikkä oli asetettu automaattiasennolle, jossa sitä pidettiin ensimmäiset päivät. Oletuksena, että näin sen kuuluu olla ja sen pitäisi riittää. Mutta ei se lämmittänyt öisin. Aamulla herätessä sisällä oli asteita noin viisitoista. Tämä ongelma yllätten korjautui sillä, että otti sen automaattiasennosta pois. Se oli ajastettu omituisiin aikoihin. Mikä varmaan johtui siitä, että täällä ei asuttu ja sitä ei tarvinnut pitää päällä. No, sen verran tottui viileämpään, että nyt pärjää hyvin sillä, että sisällä on 19-20°C. Niiden yli on jo kuuma.Perjantaina saapui pyykinpesukoneenkorjaaja. Pesukone kuuluu täällä keittiön vakiovarusteisiin. Meille oli kerrottu, että kuivuriominaisuus ei toimi kovin hyvin. No, kaveri korjasi sen. Ja ilmoitti, että sen moottorissa on vikaa ja etupaneelin piirilevyssä on jotain vikaa. NOT SAFE TO USE. No, ei mulla ollut kun korillinen pyykkiä. Tilaavat osat ja tulevat uudestaan pikimmiten korjaamaan loput. Tuo päivä vahvistui myöhemmin tammikuun kahdeksanneksi. Nyrkkipyykille? Kuivatan vimmatusti huitoen? Sisällä ei ole lupa kuivattaa. Vaihtoehtoina on kuivuri tai ulkona kuivattaminen. Viimeisestä on sovittu naapureiden kesken, että siellä ei kuivateta. Toivottavasti tulee kuntoon kahdeksas päivä. Pitää varata varmaan koko päivä pyykkiä varten. Alkaa pyykkikori tursuta.

Viikossa on tietysti myös hoidettu kaikenlaista pakollista, kuten käyty anomassa Council Tax -maksua (niin kuin sitä tahtoisi maksaa), tv -lupa hoidettu (asunnossa odotti jo kaksi kirjettä), terveysasemallekin liitytty. Mies kävi parturissa ja sai mitä halusi. Kaupoista on koirien ja kissojen kanssa etsitty WC -harjaa ja currya. WC -harjat maksavat kymmenisen puntaa kappale (!!!) ja tulevat aina hienon telineen kanssa. Currymausteseosta ei ole löytynyt suolattomana.

Terveyskeskukseen rekisteröitymiseen liittyen. Täytin tänään asiaan liittyvää lappua ikkunalaudalla (vai syvennyskö tuo jo on, siinähän voi seistä suorana tai vaikka nukkua). Peruutin taaksepäin askeleen vilkaistakseni mallia miehen täyttämästä lapusta epäselvässä kohdassa. Takanani olikin lehtiteline, jonka olin unohtanut. Tasapaino meni, tv-taso iski alaselkään ja lensin selälleni lattialle. Kynä meni palasiksi. Kissa sai slaagin. Väänsin pelästyksestä vesinaurua lattialla, sekös kissaa ihmetytti. Mikään ei kuitenkaan minussa mennyt pahasti rikki. Pöydänkulma teki jäljen ja kuhmun alaselkään ja aristaahan sitä, mutta toimii kuitenkin. Kynsikin halkesi rytäkässä. Mutta sitä en jää sentään harmittelemaan. Olisiko ollut ironista, jos olisi sattunut pahempaa? Täytin juuri kohtaa, johon listattiin menneitä sairaalakäyntejä, kokeita ja sairauksia.

Eilen kaupassa kaupan naistyöntekijä käveli vastaan, hymyili, ja huudahti 'I love your hair!'. Kyseli, miten saan punaisen pysymään niin hyvin. Ylistin taas Elumen -väriä. Sanoin, että se vaan pysyy. Hän harmitteli omia kulahtaneita raitojaan. Ehkä osaa nyt pyytää kampaajalta Elumenia. Tämä oli jo toinen kerta täällä kun samalla tavalla huudellaan tukastani.

Pihalta näkyy Bennanchie -vuoristo.

Keskiviikkona meiltä ja naapurustolta lähti sähköt. Mies oli juuri suihkussa ja oli ehtinyt kastautua kun alkoikin tulla pelkästään kylmää vettä. Itse olin seuraavaksi laittamassa lanttuja uuniin, jotka jo pellillä odottivat. Oli hirveä nälkä. Kahviakin teki pahasti mieli. Asunnossa alkoi olla kylmä, kun patterit viilenivät. Tunti odotettiin ja sitten soitettiin sähköyhtiöön. Kenttää ei meillä taas vaihteeksi ole sisällä, joten puhelu meni poikki. Soittivat takaisin, puhelu meni taas poikki. Jätti vastaajaan viestin, jossa kertoi tilanteen. Jokin ongelma alueella oli, liittyi vissiin johonkin kytkimeen. Sitä korjattiin parhaillaan. Soittelisivat uudelleen jos ongelma jatkuu pitkään. Arvioituun aikaan sähköt palasivat. Uuni päälle, ruokaa uuniin, kahvia tulemaan, patterit huutamaan. Oltiin saatu kahvit juotua, mies oli käynyt suihkussa, ruoka oli saatu kypsänä uunista ja sitten lähti taas sähköt joksikin aikaa. Syötiin kynttilänvalossa. Sähköt palailivat suhteellisen nopeasti takaisin sillä kertaa.

Testasin myös kylpyammeen lauantaina. Persikantuoksuinen vaahtokylpy suuressa ammeessa. Ensimmäinen sukellus suututti tietysti kissan, joka siinä vieressä aina vahtaa. Yhtäkkiä oli kynnet olkapäässä ja kissalla mustaakin mustemmat silmät. Onneksi ammeen toisessa päässä on lasiseinä. Siellä oli turva ja sain pelleillä mieleni mukaan. Kissa katsoi ja huusi vieressä koko sen ajan. Meillä ei oteta koskaan kylpyä rentoutumisen vuoksi. Saksan asunnossa ei ollut suojana lasiseinää. Siinä kun silmät laitoit kiinni, heti oli kynnellistä tassua naamassa.

Bennanchie tien päältä.


Varmaan on kaikkea muutakin viikkoon mahtunut, jos jonkinlaista kummallisuutta ja tapahtumaa, mutta eiköhän tämä kattanut tärkeimmät. Kuten ylihintaiset WC-harjat.

6 kommenttia:

 1. Muistan sillon kun olin kuukauden Manchesterissa niin siellä meidän majapaikassa lämmitettiin illalla kaksi tuntia ja aamulla kaksi tuntia. Loka-marraskuun vaihteessa. Nukuin untuvapeitolla, flanellipyjamalla, vilkasukilla ja college-paidalla ja silti usein aamuyöstä heräsi siihen, että oli ihan jäässä. Näin kuulemma kustannussyistä :D

  Hei kerrohan jossain vaiheessa lisää tuosta ympäristöstä missä asutte. Näyttää ihanalle! Ja onnea uuteen kotiin ja hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellisiä nuo englantilaiset :D

   Kyllä varmasti tulee tarinaa tästä seudustakin, kunhan siihen pääsee itsekin tutustumaan! :) Kiitos paljon ja hyvää uutta vuotta sinnekin! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Jee, täällä ollaan taas! :) Nettikin on nopsa kuin.. no se mun kaatuminen eilen lattialle. :D Eli nopeaan toimii! :D

   Poista
 3. The boiler is broken, again! Tota kuuli paljon Enkuissa ja Skoteissa. Mutta siihenkin tottuu. :) Mistä te noin kalliin veskiharjan löysitte? Joku Pound-shop myy varmaan (nimensä mukaisesti) punnalla. Mutta sitten kun ehditte tutustumaan tietenkin. Alussa maksaa aina hieman enemmän kun ei vielä tiedä where the best bargains can be found. Siellä saat myös tottua by-one-get-one-free-tarjouksiin. Täydellisiä. :)

  Niin ja, ihanaa kun olet takaisin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, no meillä ei onneksi rikki ollut! Kunhan vaan painettiin oikeeta nappulaa niin jo tuli lämmin. :D Veskiharjoja ei itseasiassa ole edes ollut joka kaupassa, todella harvassa paikassa myydään. Käsittämätöntä! Tescossakin halvin on kuusi puntaa. Ei olla ostettu moista todellakaan näihin hintoihin. Tarkoituksena on juurikin piipahtaa seuraavaksi Pound Shopissa. Meidän pytty ei vaadi monen punnan harjaa. :D

   Oli vähän orpo olla viikko poissa, nyt tuntuu taas normaalilta! :')

   Poista